Päiväkirjoja on monenlaisia. Joku kirjaa mielenkiinnosta tai vertailun vuoksi päivän lämpötilat. Toinen vuodattaa salatut tunteensa ja suurimmat haaveensa. Kolmas tubettaa pelisuoritustensa onnistumisesta. Neljäs fokusoi tulevaan ja koristelee tarkkaan jäsennellyn bullet journalinsa alkavan työviikkonsa iloksi.

GLOWUP-DIARY päiväkirja keskittyy tekoihin. Se kysyy mm. Mitä tämän päivän tekosi kertovat sinusta? Mitä uutta kokeilit tänään? Millaisen vaikutuksen sait teollasi aikaan? Teot, konkreettiset kokeilut, vievät eteenpäin ja saat asioita samalla tehtyä. Tekojen kautta myös vaikutat muihin ja näet heti heidän reaktionsa ja saat näin palautetta ja pääset jatkamaan eteenpäin. Ajatus muuttuu nopeasti tuloksiksi. Mielenkiintoista on myös, mitä muille ihmisille tästä seuraa: miten he suhtautuvat ja reagoivat? Mitä tekosi saa heidät tekemään? Tekojen merkitys on siis varsin konkreettinen ja samalla laaja-alainen, koska ne tekevät sinut näkyväksi myös muille.

Joskus tekojen tekemisen kynnys tuntuu korkealta. Mitä, jos epäonnistun? Millaiset seuraukset toiminnallani on? Mitä muutkin ajattelevat? Silti ne kannattaa tehdä, koska muuten et tiedä, mitä olisit voinut saada aikaan, myös itsessäsi ja muissa. Aina kaikki ei mene suunnitelmasi mukaan, mutta se kuuluukin asiaan: opit uutta ja pääset eteenpäin. Luota siis itseesi ja kokeile.

Teot kohdistuvat konkreettisesti tähän hetkeen. Matthew Killingsworthin ja Daniel Gilbertin tutkimuksen mukaan ihminen on onnellinen, kun keskittyy tekemiseensä. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa he ovat osoittaneet, että olemme onnellisia, kun olemme läsnä nykyhetkessä jopa riippumatta siitä, mitä olemme tekemässä. Onnellisuuden kannalta läsnäolo on siis tekemisen sisältöä olennaisempaa.

Pääasia siis on, että olet läsnä ja teet. GLOWUP-DIARY päiväkirjan tehtävänä on tehdä tekojasi näkyväksi sinulle itsellesi ja ohjata sinua eteenpäin.

– Elina –

Lisälähde: Killingworth, M.A. & Gilbert, D.T. 2010. A Wandering Mind is an Unhappy Mind. SCIENCE vol 330.

One Comment

  1. A WordPress Commenter

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>